Geen bijen, geen voedsel!

TILBURG – Op 21 en 22 mei 2011 is er aandacht voor biodiversiteit in Tilburg. De voorbereidingen zijn nu al in gang gezet. Meer dan 50 organisaties in heel Tilburg vragen – als vervolg op een succesvol evenement in 2010 -  aandacht voor Biodiversiteit. In 2010 was daar in het kader van Het Jaar van de Biodiversiteit 2010 een hele week voor uitgetrokken. Het is uniek (maar ook hard nodig) dat zoveel organisaties en bedrijven dit jaar de handen weer ineen slaan.

Transition Town Tilburg doet ook mee aan de activiteiten. Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat er veel animo voor is. Ruim 20 mensen waren deze week al bij elkaar om ideeën te verzamelen en uit te wisselen. Er werd vooral aandacht gevraagd om concreet acties te bedenken waardoor mensen zelf aan de gang kunnen met biodiversiteit.

Het is alleen niet genoeg zo’n weekend in mei! Daarom hier alvast wat tips hoe je met bijen om kunt gaan. Hieronder vind je een paar tips die je nu al kunt uitvoeren!

Wat moet je weten over bijen?

Hieronder staan een paar praktische tips, maar het is lang niet volledig. Je moet dit meer zien als een bijdrage van een leek om de bijenstand een handje te helpen! Aarts Bij en Groen bedankt voor de informatie die ik kreeg doorgestuurd.

Heb je zelf tips, geef ze aan ons door. Ga een keer naar Ut Rooie Bietje, de Ambrosiushoeve (arboretum = prachtige plek met bloesembomen) of naar een volkstuinvereniging. Volkstuinen hebben bijen hard nodig, dus daar is vast en zeker een imker te vinden die jou meer informatie kan geven. Kijk ook op deze informatieve site van een Duitse imkerbond.

Laat je goed informeren en laat de bijen niet zonder meer als ongedierte bestrijden. Kijk voor ongediertebestrijding op deze website.

Januari

In december/januari worden de nieuwe bijen geboren. Die worden gevoed met het stuifmeel van het afgelopen jaar. Het is daarom van het grootste belang om wilgen pas te snoeien als ze zijn uitgebloeid! Verder willen we iedereen met een tuin oproepen, om, zo gauw de vorst uit de grond is, een fruitboom of bessenstruiken te planten! Voor de vorst is de beste periode, maar ook zo vroeg mogelijk in het voorjaar kunnen we struiken en bomen planten en rekening houden met de voorkeur van bijen. Helemaal onderaan dit artikel vindt je een overzicht van plantesoorten.

Mei

Mei is de de drukste maand van het jaar voor de imkers: de bijen zwermen overal. Het meldpunt van de gemeente belt ons om bijenzwermen op te halen bij mensen thuis.

Juli

De laatste grote dracht voor de bijen is de lindeboom in juli, daarna is het drachtseizoen (en het werk voor de bijen) zo goed als over. De bijen halen daar hun wintervoorraad aan stuifmeel al op. Dit stuifmeel is hard nodig, om in het voorjaar de nieuwe bijen te voeren die dan geboren worden.

Oproep van de imkers

Spuit ze niet dood, maar haal er een imker bij!

Gelukkig zijn er ook steeds meer ongediertebestrijders die rekening houden met de bijenvolken.

Laat niet alleen de bijen, maar ook de hommels en de solitaire bijen met rust. Ze vormen een belangrijke schakel in onze eigen omgeving. We hebben ze nodig!

Onwetendheid

Bij veel mensen is er onwetendheid wat ze nou eigenlijk met een bijenzwerm in hun tuin of op openbare grond/tuin moeten doen. Vaak vindt de jeugd het leuk om er met een voetbal naar te schoppen en een bijenzwerm met een straal water te verwijderen. Maar wist je dat bijen, voordat ze er met de hele familie naartoe trekken, al dagen hebben bedacht dat ze precies dáár willen landen?

Er zou meer duidelijkheid moeten komen bij alle Tilburgers dat bijen een zeer belangrijke taak hebben. Denk aan vruchten als aardbeien, aan de honing die ze maken en aan het bestuiven van bloemen van groenteplanten. Zonder bijen geen courgettes, geen frambozen, bloemkolen enz.! Kortom, misschien had u er niet eerder zo concreet bij stil gestaan:  ”geen bijen, geen voedsel”!!

De volgende heesters zijn erg belangrijk en geven veel stuifmeel :

Krentenboom

Appelbes

Berberis

Vlinderplant

Callicarpa

Heide

Dwergkwee

Kornoelje

Contoneaster

Wilde brem (zaaddoosjes er af plukken en zaad laten drogen, later uitzaaien. Plant is beschermd.

Hedera helix

Hypericum

Ilex, hulst

Lavendel

Liguster

Potentilla

Piracanta

Ribes

Rhus typhina

Braam

Salix

Vlierbes

Gelderse roos

Kardinaalsmuts

Symphoricarpos

Buxus

Vuilboom

Acacia

Alle wilgensoorten

Lavendel

Bomen/heesters

Meidoorn

Hazelaar

Linde

Kastanje, wilde en tamme

Esdoorn

Bijenboom, heel erg mooi !

Amberboom

Els

Duindoorn

Lijsterbes

Viburnum

Hazelaar

Bloemen :

Paardebloem

Zonnebloem

Herfstaster

Alium

Annemoon

Schoenlappersplant

Phlox

Enkelbloemige  bloemen

Koolzaad

Mosterdzaad

Sedum

Gulde roede

Boerenverdriet

Balsemien

Borago

Dille

Gele lupine

Witte klaver

phacelium

Comments are closed.